Certificatul de performanta energetica – De ce, cand, cum?

Certificatele de performanta energetica ajuta cumparatorul sa vada cat de eficienta este locuinta dumneavoastra.

Daca va vindeti locuinta, va trebui sa faceti rost de un certificat de performanta energetica (CPE). In continuare aflati ce sunt CPE-urile si cum sa faceti rost de unul pentru proprietatea dumneavoastra.

Este o necesitate legala sa aveti un CPE pentru locuinta dumneavoastra inainte sa o vindeti – si trebuie sa aveti cel putin una comandata inainte de a va pune proprietatea pe piata de vanzare. Acest lucru poate fi aranjat prin agentul dumneavoastra imobiliar sau direct cu un auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

In cele mai multe cazuri, proprietarii care isi pun pe piata proprietatile pentru inchiriere trebuie de asemenea sa aiba un CPE disponibil pentru ca posibilii chiriasi sa il vada.

Ce este un CPE?

Un certificat energetic este un document care arata cat de eficienta energetic este locuinta dumneavoastra. Proprietatii dumneavoastra ii va fi data o nota intre A si G, cu A fiind cea mai inalta nota – cea mai mai mare eficienta energetica, iar G la polul opus – cea mai mica.

Daca aveti o locuinta nou construita, probabil veti avea un rating inalt, in timp ce locuintele mai vechi tind sa aiba rating-uri mai mici, in jur de D sau E.

Teoria spune ca cu cat este mai inalt rating-ul pe care il primeste proprietatea dumneavoastra, cu atat va fi mai atractiva pentru un chirias sau un client, deoarece indica facturi mai mici la intretinere.

Cereti mereu sa vedeti un CPE al proprietatii pe care doriti sa o cumparati, deoarece proprietarii vor nota costurile actuale ale locuintelor lor in verificarea daca va permiteti. Certificat de performanta energetica

Cum sa imbunatatiti nota energetica a imobilului Dvs

CPE-ul va enumera moduri de a va imbunatati rating-ul, precum instalarea termopanelor sau izolarea podelei si / sau a peretilor, si va va da costuri indicative. Certificatul va include:

  • Costurile potentiale de incalzire, iluminare si obtinere a apei calde dupa ce sunt facute imbunatatirile
  • Economiile potentiale totale, si rating-ul de performanta energetica pe care l-ati putea primi dupa ce faceti imbunatatirile pentru locuinta dumneavoastra
  • Actiuni recomandate sa le luati (precum cresterea izolatiei tavanului si protejarea locuintei)
  • Costurile potentiale ale realizarii acestor imbunatatiri, si economisirile obisnuite in timpul unei perioade de trei ani.

Costurile implicate

Pretul unui certificat energetic incepe de la 100-120 de lei pentru garsoniere, si cresc o data cu numarul de camere / suprafata imobilului. In functie de localitatea unde solicitati acest document, precum si de numarul de auditori energetici existenti (o concurenta puternica determina preturi mai scazute)

In timp ce toate locuintele care sunt de vanzare / de inchiriat trebuie sa aiba un CPE, nu este nici un beneficiu in alegerea unui auditor energetic cu preturi mai mari, deci puteti sa alegeti cel mai bun pret de pe piata fara mustrari ca faceti rabat la calitatea documentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *